DAB er dyrt og gir dårligere beredskap

Geir Olav TunglandDKU, Innenriks

DAB radiosignalene dekker ikke landet, legger til rette for en dyrere NRK skatt i stedet for lisens og ødelagt lokalradioflora, særlig lengst ned på grasrota.

DAB er digital teknologi fra 80- tallet. For å illustrere, se på DAB som Windows 95. Ingen ved sine fulle fem vil gjøre Windows til eneste gyldige operativsystem for PCer i Norge.

Vei, forsvar og SMS
DAB er dyrt å etablere, dyrt å opprettholde og signalene dekker ikke landet. Dette ser vi for eksempel gjennom at DAB/FM radioer bytter fra DAB til FM når det kommer en tunnel, for så å bytte tilbake til DAB igjen når tunnelen er ferdig. Selv Danmark vil ikke gå over til DAB og har utsatt DAB-byttediskusjonen i 7-9 år. Danmark mener de ikke er i stand til å dekke sitt lille flate land med DAB signaler. Konsekvensene av å bytte til DAB er at radiosignalene ikke lenger vil rekke langt nok. Vi vil derfor ikke få inn trafikknyheter eller meldinger om trusler mot Norge. Verst blir det for Nord-Norge hvor det vil være store områder hvor man ikke kan få inn noe radiosignal. Man vil ikke få varsel om snøskred, rasfare og trafikkulykker, og man vil ikke få varsel om det skulle skje noe på grensen mot Russland. I dag ser beredskapsansvarlige på varslingsløsninger per SMS, fordi man i fremtiden ikke regner med at radiosignalet (DAB) vil nå fram til alle. Uheldigvis så sitter ikke de som av ovennevnte grunner stemte vek DAB en gang på 80-90 tallet på Stortinget lengre. Dagens stortingsrepresentanter bruker, ifølge leder for Radio Lyngdal, eksperter tilknyttet NRK for å få innsyn i fordeler og ulemper med DAB radio.

NRK vinner på å innføre DAB
Ved å innføre DAB slipper NRK først og fremst å svare for et tapsprosjekt til Ola og Kari Nordmann. I 26 år har NRK brukt lisenspenger på å bygge DAB nettverk. Dette er penger tatt fra TV lisensen. DAB ble aldri utviklet skikkelig i Europa på 80-90-tallet, og idag er det kun Norge i regi NRK som trumfer dette igjennom ved hjelp av TV lisensen. En lokalradio derimot må hente sine penger gjennom radioreklame og bingo. Det bestemmelsen om å legge ned FM nettet har gjort, er å skremme vekk disse to inntektskildene. Dermed sitter lokalradioene igjen med færre inntektskilder. Det er fordi få er interesserte i å investere i en lokalradio som ikke når lytterne sine lengre når alle andre bytter til DAB.
I oktober 2016 var allerede 40 lokalradioer lagt ned, fordi det var for dyrt å drive videre i følge lokalradioforbundet. Det er samtidig interessant å se at finansieringen av NRK nå blir omtalt som en skatt per husstand. Det er ikke noe nytt at NRK øker eller legger til rette for å øke NRK lisensen.
Fra tidligere vet vi at hver gang NRK ikke har fått lisenspengene de har ønsket, har de truet med å legge ned NRK sine lokale radiostasjoner. Dette argumentet kommer i fremtiden til å bære større tyngde når det er færre lokalradioer igjen i Norge.

Lokalradiofloraen forsvinner
Hvordan påvirkes lokalradiofloraen i denne omgang? DAB er dyrt å opprette, og dyrt å opprettholde. En FM sender koster rundt kr. 30.000. En DAB sender koster omkring kr. 190. 000. En FM sender kan vare i 1-3 år og koster et sted mellom noen tusen og 30.000 å vedlikeholde i året. En DAB sender vil hvert år koste nye kr. 190.000 å opprettholde. Dette har ikke lokalradioer råd til. NRK derimot kommer til å fortsette å gå til NRK lisensen/NRK skattepengene for å finansiere dette. Det blir NRK nødt til å gjøre, fordi det kommer til å koste å opprettholde det nye DAB nettverket.

Tono og Gramo avgiftene øker
Enda en utgift man ikke snakker mye om er Tono og Gamo avgiftene. Det er en kjent sak at det koster å spille musikk og innslag fra kjente artister. Det man ikke snakker om er hvor mye denne avgiften øker med DAB radio. På DAB er Tono og Gamo avgiftene annerledes og regnes annerledes. Radiostasjoner som idag når ut til f. eks. 22.000 lyttere vil måtte betale avgift for 300.000 lyttere. Årsaken er at når man slår sammen DAB-sendere i et nettverk vil lokalradioene måtte betale Tono og Gamo avgifter for større deler av nettverket. Til sammen gjør dette at Tono og Gamo avgiftene fire-fem dobles.

Strøm og lydkvalitet.
En DAB radio bruker mye strøm for å fungere. Derfor vil en DAB radio drevet av batteri gå like fort tom for strøm som en smarttelefon. En FM radio drevet av batteri varer gjerne i noen dager. Av den grunn vil en FM radio ved strømbrudd holde deg lengre og bedre oppdatert på hva som skjer i omverdenen.

Opptatt av Lydkvalitet?
Når man kjører mange DAB kanaler sammen i samme nettverk går dette hardt ut over lydkvaliteten. For å illustrere, se for deg å høre NRK alltid nyheter i 16bits. Det er i sterk kontrast til FM som med riktig FM mottager gir god lyd til stereoanlegg.
Finnes det andre måter å bytte til digitalradio på?
Mitt forslag til et moderne digitalt radionettverk, som jeg fikk fra radioleder i Lyngdal, er å se til Finnland. De bygger 5G nett blandet med fiber i bakken som streamer radio. Dette er raskere, bedre og billigere. Et slikt radionettverk vil i tillegg bli sendt gjennom både bakke og luft og kan inneholde et ubegrenset antall radiokanaler. Dette er bare en av mange mulige løsninger. Felles for alle løsningene som er bedre enn DAB, er at NRK snur i døra og erkjenner at DAB er en dyr utdatert digital teknologi.

Geir Olav Tungland
leder DKU

Del denne posten