COVID19: Smitte og logisk tenkning

AdminInnenriksLeave a Comment

Covid19

COVID19 og logisk tenkning

I går leste jeg en sjokkerende melding fra TV2; organisasjonen WHO erkjenner at COVID19 spres igjennom luft. Plutselig er vår livssituasjon totalt forandret; vi står ovenfor et dødelig virus som sprer seg utenfor all kontroll. Samtidig er verden i ferd med å åpne seg igjen etter en stengt vår; den dyreste våren i fredstid i den vestlige verden.

Luftbåren smitte er ikke en ny påstand. WHO sa dette allerede tidlig i vinter. Men så snudde de. De hadde tatt feil. Nå er de tilbake til å tro på den.

Dette er nå et mønster ved COVID19.

De stadige endringene, så totale at gårsdagens syn i dag er helligbrøde (det er et gammelt ord for blasfemi). Ta for eksempel HCQ, et produkt kjent i Norge som Trumps malariamedisin. HCQ virket mot COVID19 i vinter. Da hamstret blant andre norske leger dette legemiddelet, med tanke på å behandle seg selv og familien. Men så kom nyheten om at HCQ var dødelig. Det ble nærmest forbudt i salg. Likevel: Nå er det tilbake som en viktig medisin mot COVID19, forteller blant andre CNN nå i juli.

Slik er det med alt mulig rundt dette viruset. Hvordan kan den vestlige verden med sitt fokus på skolemedisin godta dette? Jeg har lurt lenge på hvorfor ingen bryter igjennom støyen. De har sine doktorgrader, og kan svarene på det vi alle lurer på. Hvorfor kommer de ikke ut og forsvarer den logiske tenkning?

La meg ta et eksempel på den manglende logiske tenkningen.

For noen dager siden ble det i mediene omtalt en forskningsstudie som viste at kun 5 % av Spanias innbyggere har «antibody». Dette betyr (i hvertfall som et utgangspunkt) at kun 5 % har vært smittet av Covid19. Spania har lenge vært omtalt som et hardt rammet område, blant annet av WHO. Hvis 5 % smitte etter 7 måneder er «hardt rammet» betyr det at viruset ikke er spesielt smittsomt. Omtrent som vanlig influensa.

Men det stemmer jo ikke med forskningsstudien som WHO nå har presentert, og som TV2 har snakket om, nemlig av viruset ikke bare er veldig smittsomt; det smitter til og med igjennom luft. Hvis dette stemmer er enormt mange i Spania smittet. Skjønner?

Det som er rart i COVID19-æraen er at den åpne diskusjonen om dette ikke skjer.

Kanskje diskuterer ekspertene dette åpenbare paradokset, men vi vet det ikke. Enda det angår oss alle. I stedet er det en fanatisk stemning i samfunnet; enten følger du rådene fra regjeringen (for Guds skyld; ikke dra til Sverige!), eller så er du utenfor. Utenfor kan bety at du er utestengt fra samfunnet på mange måter. Fra at folk ikke lenger hilser, de avfølger deg på Facebook og baksnakker deg i lunsjen på jobben.

Det er derfor i bunn og grunn et angrep på ytringsfriheten vi ser, også i myndighetenes behandling av COVID19. I dagens samfunn er forståelsen av behovet for ytringsfrihet i ferd med å bli svært lav. Det har skjedd raskt, over kun en generasjon. Kritisk tenkning må derfor heves på nytt, også i møte med COVID19, og alle de rådene og forslagene som myndighetspersoner kommer med.

Jøran Ødegaard, Partiet De Kristne, Gjøvik

Del dette