Israels ambassadør vil ha fokus på business-samarbeid – ikke konflikt

Lisbeth HoskuldsenIsrael

– Jeg bruker det meste av min tid i Norge på business-samarbeidet innen olje og gass, sa Israels ambassadør Raphael Schutz da han besøkte Nordland for første gang, invitert av Partiet De Kristne i fylket. Her fikk han blant annet møte representanter for oppdrettsnæringen og Israels-vennene.

– Norge og Israel har mye vi kan samarbeide om, sa ambassadør Schutz da han talte til Israels-vennene i Nordland i møtet på Folkets Hus i Bodø arrangert av Partiet De Kristne. – Israel har stort fokus på innovasjon og mange store multinasjonale selskaper har kontor og virksomhet i Israel. Når det gjelder business så er det mye å oppdage i relasjonen mellom Israel og Norge.
Ambassadøren gav klart uttrykk for sin misnøye med at konflikten mellom Israel og Palestina får så stor oppmerksomhet i Norge.

RØNVIKFJELLET: Leder av lokallaget i Bodø, Alf Arntzen (med kartet), gir ambassadør Raphael Schutz og kona Michal Ron en kort orientering om hvor de befinner seg.

– Jeg skulle ønske informasjonen som kommer ut var mer faktabasert, og ikke bygde så mye på følelser som i dag, sa han.
Ambassadøren understreket at det største problemet for Israel nå er Iran.
– Hvis du følger med i media så kan du kanskje få den ideen at Iran er et avsluttet kapittel, spesielt etter atomavtalen som ble undertegnet mellom Iran og de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet og Tyskland, sa han. – Og når man følger mediene så kan man få inntrykk av at ISIS er den største trusselen for Europa akkurat nå. Men fra Israels perspektiv er det litt annerledes. For oss er Iran den største trusselen, særlig med potensialet de har for å tilegne seg atomvåpen. Det interessante er at Israels perspektiv og bekymring deles av store deler av den arabiske verden. Jeg snakker om land som Egypt, Gulfstatene og Saudi-Arabia med flere. Aldri før har interessene til araberstatene og Israel vært så samkjørt som nå. Dette samarbeidet er ofte ikke offentlig og ikke noe som kommer ut over alt, men det er veldig reelt. Det som gjør at dette ikke løftes til et mer offisielt nivå er konflikten mellom Israel og palestinerne. Men det forhindrer ikke samarbeidet mellom Israel og de arabiske landene.
Ambassadør Schutz og kona Michal Ron fikk under sitt besøk også omvisning ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. Partiet De Kristne i Nordland hadde også sørget for et besøk ved Salten N950 som driver med lakseoppdrett og slakting av laks på Sør-Arnøy.
– Men høydepunktet under oppholdet i Nordland var møtet med Israels-vennene på Sør-Arnøy, sier ambassadøren. – De gav oss en varm mottagelse. Det kommer vi aldri til å glemme!

Lisbeth Hoskuldsen

Del denne posten

Del dette