Politikere og engangsplast

Øystein Bjøndal LundInnenriksLeave a Comment

Politikere

Politikere og engangsplast i valgkampen

I et leserinnlegg i OA oppfordrer politikere i Rødt til en plastfri valgkamp, og viser til mikroplastproblematikken. Partiet De Kristne støtter Rødt sin oppfordring. PDK mener det er helt unødvendig å bruke engangsplast hvis alternativene er bedre.

Likevel er det viktig å påpeke følgende: Det sier seg selv at plast brukt i en valgkamp ikke vil ha noen miljømessige konsekvenser isolert sett. Å forstå dette er viktig i en tid der vi skremmes til oppdragelse i den grad at det overgår de gamle tider med patriarkalsk styresett i samfunnet. I dag er alt du ikke skal gjøre farlig for miljøet, både globalt og lokalt. Ideen er å få deg til å føle skam og dårlig samvittighet. Neste steg er å stenge deg ute av samfunnet, gjerne kalt «no platforming».

Hovedspørsmålet som Rødt ikke stiller er:

hva brukes som erstatning til plasten? Selv det å bytte ut plastposen når du handler matvarer med bomullsposer er ikke problemfritt; En bomullspose forurenser også. Hvis du bruker papir eller papp foran plast bidrar du til økt forurensing generelt sett fordi det koster mer energi å produsere.

PDK legger også merke til at Rødt ikke påpeker f.eks behovet for bruk av resirkulert papir i brosjyrene. Årsaken er at det nå ikke er i mediene. Det er glemt for en stund.

En annen sak er kaffeservering som mange politiske stands har. Består det av rettferdig, økologisk kaffe? Er vaflene som serveres glutenfri? Finnes det i det minste et glutenfritt alternativ? Noen kommer til å grille kjøtt på stand i sommer. Kommer det til å være halal? Eller ikke halal?

Det er mye å passe på og mange oppdragende signaler vi kan sende fra våre politiske stands, enten vi er klar over dem eller ikke. Partiet De Kristne Gjøvik vil gjøre det vi kan for å holde en høy etisk standard på våre stands.

Jøran Ødegaard, Partiet De Kristne Gjøvik.

Del dette